Írska káva

Ešte skôr, než sme sa stali závislými na našich každodenných doubleshotoch a Y-lónoch, prišiel na svet nápoj, ktorý si dodnes drží svoj status najobľúbenejšieho kávového koktejlu sveta. Írska káva. Každopádne nie každý vie, ako tento chutný nápoj vlastne vznikol a ako ho správne pripraviť

Joe Sheridan bol výborný kuchár a barman. Po tom ako sa s rodinou presťahoval do Dublinu, kvôli lepším životným podmienkam, požiadal o prácu v reštaurácii na letisku Foynes, z ktorého sa uskutočňovali prvé transatlantické lety vzducholoďou na ceste z Írska do New Yorku. V roku 1943 sa kvôli zlému počasiu musela vzducholoď na ceste do New Yorku vrátiť kvôli poveternostným podmienkam späť na letisko Foynes a zamestnanec Joe Sheridan bol povolaný do práce, aby pohostil premrznutých pasažierov teplým jedlom a nápojmi. Ako skúsený barman, veľmi dobre vedel, čo jeho hostia potrebujú. Začal teda pridávať do ich káv írsku whiskey a na zvedavé otázky, či použil brazílsku kávu odpovedal smelo:

Nie. Bola to Írska káva!

No a hneď na to začal prilievať na hladinu studenú smotanu, aby zjemnil alkoholový finiš.

V roku 1952 dostáva Sheridan ponuku pracovať pre podnik Buena Vista v San Franciscu, kde sa stretáva so žurnalistom Stantonom Delaplanom, ktorý tento drink priviedol na celosvetovú barovú scénu. Delaplane, ktorý navštívil letisko Foynes v roku 1951 a ochutnal Sheridanov drink, si to po prílete domov namieril priamo do Buena Vista Cafe, kde celú noc skúšal vybalancovať Sheridanove ingrediencie. V momente ako sa mu to podarilo sa z tichého baru stalo najvyhľadávanejšie miesto v meste, čo vyčarilo úsmev hlavne na tvári majiteľa, Joea Koepplera. Pracovná ponuka pre Joea Sheridana prišla krátko na to a ako barman tam strávil krásnych 10 rokov.

Dodnes je Buena Vista vyhľadávaným turistickým miestom a denne tu barmani pripravia pre svojich zákazníkov približne 2000 Írskych káv…

No a takto to robíme my u nás:

30 ml Jameson Caskmates Stout
15 ml trstinového sirupu
120 ml filtrovanej kávy
50 ml smotany na šľahanie

Vhodný pohár z hrubšieho skla nahrejeme horúcou vodou, ktorú následne vylejeme. Do nádoby s pripravenou filtrovanou kávou nalejeme whiskey, sirup a všetko spolu dobre premiešame. Do šejkra pridáme smotanu a jednu-dve kocky ľadu. Pretrepeme tak, aby smotana získala vhodnú vzdušnú štruktúru a nepremiešala sa nám po naliatí s kávou. (Ak nemáte šejker, dosiahnete tak ľahko aj za pomoci metličky alebo vidličky). Pomaly, za pomoci čajovej lyžice navrstvíme smotanu na hladinu kávy tak, aby nám vznikli dve jasne oddelené vrstvy kávy a smotany. Zážitok pitia Írskej kávy by mal práve spočívať v spojení sladkej studenej smotany a horúceho, kávového, príjemne alkoholického základu.

Alexander Nagy

Neviem heslo