HARIO V60

Dnes si predstavíme dizajnový a precízny produkt, ktorý prinesie kúsok japonskej pohostinnosti priamo k Tebe domov.

Japonská značka Hario sa začala v roku 1921 sústrediť na výrobu kvalitného laboratórneho skla. Vďaka svojmu prístupu a kvalite sa bez menších problémov preslávili na domácom trhu. Nie nadarmo znamená slovo hario v preklade “kráľ skla”. Po 30 rokoch sa už etablovaná firma rozhodla rozšíriť svoje portfólio aj o užitočné sklenené výrobky do domácnosti, a to hlavne kuchýň. Najväčší zlom avšak nastal v roku 2004, kedy spoločnosť prišla so svojim prelomovým vynálezom V60 označujúcim práve uhol, ktorý tento kužeľ zviera.

Prvým modelom, ktorý sa na trhu objavil a získal si srdcia mnohých baristov a kávových nadšencov bola keramická verzia. K tej časom pribudla verzia sklenená, plastová, kovová a medená. Precízny japonský produkt začala časom v Spojených štátoch prezentovať sieť Inteligentsia coffee a majster sveta Michael Phillips a už bolo iba otázkou chvíľ, kedy si ho obľúbi celý kávový svet. Jeho špecifické vyhotovenie má množstvo pozitív, ktoré vplývajú na extrakciu kávy a prináša výberovej káve presne to zaobchádzanie, ktoré si zaslúži.

K príprave dvoch menších porcií potrebujeme:

Hario V60 a vhodný papierový filter
Vhodne namletú kávu - 20g
Mäkkú vodu o teplote približne 95°C - 300g
Váhu s presnosťou 0,1g
Stopky

Postup prípravy:

1. Našu V60-ku položíme na svoj obľúbený hrnček alebo karafu, vložíme do nej papierový filter a premyjeme ho horúcou vodou, ktorú následne vylejeme.

2. Pomletú kávu nasypeme dovnútra filtra a oba komponenty položíme na váhu.

3. Začneme pomaly nalievať vodu a púšťame stopky. V prvom kroku pridáme iba 60-80g vody a premiešame. Týmto sa káva zahreje, dostane do plného kontaktu s vodou, pripraví na extrakciu a začne vylučovať CO2, čo môžeme pozorovať vytvorenou penou a bublinami na povrchu.
Tento jav nazývame “blooming” a mal by trvať približne 20-40 sekúnd.

4. Pomalým krúživým pohybom dolievame zvyšných 220-240g vody. Dbáme na to, aby bola všetká káva neustále v kontakte s vodou. (Pri nalievaní sa nám veľmi zíde konvica s precíznym tzv. “husím krkom”, nakoľko s obyčajnou konvicou bude pomalé krúživé zalievanie oveľa náročnejšie.)

5. Po doliatí vody opäť jemne krúživo premiešame pre dosiahnutie rovnomernej extrakcie. Necháme stiecť. Celá priprava od prvého kontaktu s vodou by nemala trvať viac než 2.5 minúty.

Ak ešte nemáš vo svojom sekretári túto skvelú pomôcku - we got you covered! Za málo peňazí, veľa muziky je u nás v ponuke Hario Craft Set, v ktorom nájdeš všetko potrebné na odštartovanie domáceho filtrovania - V60-ku, papierové filtre aj sklenený dekantér, do ktorého bude každé ráno tiecť skvelá káva.
Do košíka si ho môžeš TU.

Alexander Nagy

Neviem heslo